diumenge, 10 de febrer del 2013

Perquè es menja truita d'espàrrecs per carnestoltes?

Fa uns dies vàrem pulicar la pregunta que ens va fer la reina carnestoltes per saber una mica més de la tradició a Eivissa de menjar truites d'espàrrecs. Després de preguntar a les nostres famílies i veïns alguns descobrirem que:


Toni PF: que es feien truites d’espàrrecs perquè per carnestoltes és l’època i n’hi havia molts.
Anna: es celebrava el dia de carnestoltes perquè el dimecres començava la corema (quaresma). Perquè durant 40 dies no es podia menjar carn, ni els dimecres ni els divendres.  El dimarts, que es deia dimarts de cendra, es menjava truita de patates, sobrassada, xulla i panxeta. Ells no menjaven espàrrecs perquè no n’hi havia molts, es menjaven ous perquè era una festa. Els ous eren per vendre i fer sous, només en menjaven els dies de festa.
Daniel:  era una tradició menjar truita d’espàrrecs, perquè era el dia que només podien menjar carn i ous fins a Setmana Santa.
Noa: se menja truita d’espàrrecs perquè és el temps dels espàrrecs.
Marina: perquè és el temps dels espàrrecs.
Toni PP: es menjava truita perquè hi havia que estar més alimentat i tenir més energia per fer més festa. Abans de començar la corema ja no es podia menjar ni carn ni ous, etc.
Daisy: és el temps dels espàrrecs.

Això ho vàrem resumir de la següent forma:

 
Per carnestoltes és tradició menjar truita d'espàrrecs perquè a Eivissa es menjaven les coses que donava la terra en cada època.
Carnestoltes és època d'espàrrecs, però no hi havia espàrrecs per tot perquè abans el camp estava més cuidat, i també menjaven truita de patates.
Els ous eren molt cars i les cases que en tenien els venien per fer sous i només menjaven ous per les grans festes. I carnestoltes és una gran festa!
També feien una gran frita de sobrassada, botifarra, xulla i panxeta que acompanyava a la truita.
Les truites es menjaven el dimarts de cendra que era el darrer dia de carnestoltes. Després venia la corema (quaresma) i ja no es podia menjar carn en 40 dies.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Faceu els vostres comentaris i no oblideu de posar el vostre nom, així sabrem qui sou si us hem de contestar. Moltes gràcies!